Prieš kalbant apie antioksidantus, reikia išsiaiškintą kitą svarbų terminą.
Laisvieji radikalai – dar vadinami oksidatoriais – yra molekulių dalys (pvz, deguonies), jos pastoviai ieško kitų cheminių medžiagų, su kuriomis galėtų sudaryti junginius. Tokiu būdu ląstelės suardomos, o tos, kurios išgyvena, nebegeba pakankamai greitai regeneruoti ir pirma laiko sensta. Laisvieji radikalai reaguoja su ląstelių membrana, kuri yra labai jautri. Be to, jie žeidžia ir genetinę medžiagą - DNR, gali sukelti joje mutacijas, kurios ateityje gali tapti vėžio priežastimi.

Laisvieji radikalai susidaro organizme dėl natūralaus ląstelių metabolizmo (medžiagų apykaitos) ir dėl išorinio poveikio.
Kadangi tai natūralus organizmo produktas – laisvieji radikalai turi ir “teigiamą” funkciją – jie pažymi į mūsų organizmą patekusius svetimkūnius ir taip mūsų imunitetas žino su kuo reikia kovoti ir ką pašalinti.

Pagrindinės laisvųjų radikalų susidarymo priežastys
  • Rūkymas 
  • UV spinduliai
  • Oro užterštumas
  • Stresas
  • Pervargimas
  • Skurdi mityba
  • Radiacija
  • Infekciniai susirgimai
  • Temperatūros kaita
  • Produktai, kuriuose gausu kenksmingų priedų
  • Pesticidų vartojimas 
Sportas – taip pat gana nevienareikšmiškai vertinamas laisvųjų radikalų klausimu. Sportuojant gaunama daugiau deguonies, tad ir radikalų susidaro daugiau. Todėl sportininkams yra rekomenduojama imtis papildomų priemonių juos neutralizuojant.

Kaip kenkia laisvieji radikalai?
Laisvųjų radikalų poveikį organizmui galime palyginti su nelabai stipriu, bet ilgai trunkančiu radioaktyviuoju spinduliavimu, kuris pamažu mus sunaikina. Visiems puikiai žinomos ligos yra sąlygotos būtent šio proceso.
  • Raukšlės
  • Vėžys
  • Širdies-kraujagyslių ligos
  • Alzheimerio liga 
  • Artritas
  • Katarakta
Antioksidantai gali neleisti susidaryti laisviesiems radikalams, neutralizuoti jau susidariusius ir atitaisyti jų sukeltus pažeidimus. Kalifornijos universiteto (Berklyje) genetiko Bruso Eimso nuomone, kiekvieną parą per kiekvieną mūsų organizmo ląstelę pereina milijonai deguonies molekulių, ir laisvieji radikalai turi galimybę apie 100 000 kartų pažeisti genetinę ląstelių medžiagą, arba DNR. Laimei, patrulių vaidmenį atliekantys antioksidaciniai fermentai nedelsdami puola į pagalbą ir pataiso pažeistuosius genus (99-99,9% padarytos žalos). Tačiau bėda ta, kad apie 1000 kasdien padaromų naujų pažeidimų išlieka neatitaisyti ir nuolatos kaupiasi. „Kol pasenstame, kiekvienoje ląstelėje atsiranda begalės pažeidimų”, – sako B. Eimsas. Kuo labiau pažeidžiamos ląstelės, tuo spartesnė senatvė ir dides nė tikimybė susirgti.

Buvo apskaičiuota, kad, sulaukus 50-ies metų, apie 30% ląste lėse esančių baltymų dėl žalojančio laisvųjų radikalų poveikio jau būna pažeisti. Ypač pažeidžiamos riebalų molekulės, esančios gležnose ląstelių membranose ir kraujyje. Veikiami laisvųjų radikalų, šie riebalai oksiduojasi ir pasidaro netinkami, panašiai kaip su genda šiltai laikomas sviestas.

Vienas iš būdingų senstančios odos požymių yra rudų dėmelių, panašių į strazdanas, pasirodymas. Tai neabejotinas ženklas, kad laisvieji radikalai gadina lipidus (riebalus) odoje, paversdami juos tam tikru pigmentu — lipofuscinu.

Kaip saugotis?
  • Vengti laisvųjų radikalų susidarymo priežasčių;
  • Vengti maisto produktų, kurie lengvai oksiduojasi (Pavyzdžiui, tokie produktai yra kukurūzų aliejus, margarinas, sausi kiaušinių milteliai, kurių nemažai būna gatavuose maisto produktuose);
  • Vartoti pakankamai antioksidantų (Jie aktyvina detoksikacijos sistemas, kurios šalina tam tikrus laisvuosius radikalus);
  • Vartoti medžiagas netiesiogiai stimuliuojančias fermentus. 
Taigi aprūpindami savo ląsteles antioksidantais, jūs lėtinate jų senėjimą. Kas veikia kaip antioksidantai?
  • Vitaminai
  • Mineralai
  • Fermentai
  • Hormonai
  • Karotenoidai 
  • Flavonoidai
  • Fenoliai ir fenolinės rūgštys
  • Kiti potencialūs antioksidantai
Beje, vitaminai C ir E veikia sinergistiškai, todėl, vartojant abiejų šių vitaminų vienu metu, jų antioksidacinis poveikis yra stipresnis nei kiekvieno jų vartojant atskirai. 

Laisvųjų radikalų gamybą mažina kofermentas Q10. Šis kofermentas yra gaminamas žmogaus organizme, kur pagrindinė jo funkcija vidinis audinių kvėpavimas. Kadangi kofermentas Q10 mažina laisvųjų radikalų gamybą, jis mažina ir oksidacinį stresą. 

Folio rūgštis ir vitaminas B12 mažina homocisteino kiekį, kuris yra vienas svarbiausių vidinių laisvųjų radikalų gamybos skatintojų. Įrodyta, kad vartojant folio rūgštį ir vitaminą B12 sumažėja homocisteino kiekis kraujyje, kartu su juo ir laisvųjų radikalų gamyba.

Ištyrus Vakarų visuomenės mitybą, paaiškėjo, kad daugiausiai antioksidantų žmonės gauna ne valgydami vaisius ir daržoves, bet gerdami arbatą. Tiesa, tai ne pats prasčiausias mums aktualiu požiūriu produktas, bent jau žalioji arbata. Joje esantys polifenoliai suteikia arbatai stiprių antioksidacinių savybių. Nustatyta, kad žaliosios arbatos antioksidacinis poveikis 40 kartų stipresnis už vitamino C ir 20 kartų – už vitamino E antioksidacines savybes. 

Stipriausių antioksidantų mūsų maiste 10-tukas:

  1. Mažos raudonos pupos , 1/2 puodelio
  2. Mėlynės, 1 puodelis
  3. Raudonos (inkstinės) pupos, 1/2 puodelio
  4. Pinto pupos, 1/2 puodelio
  5. Šilauogės, 1 puodelis
  6. Spanguolės, 1 puodelis
  7. Artišokai, 1 puodelis
  8. Gervuogės, 1 puodelis
  9. Džiovintos slyvos, 1/2 puodelio
  10. Avietės, 1 puodelis


 
 
 
Picture
Ar jau visiems yra įkalta į galvą, kad saulėje būti nepasitepus apsauginiu kremu negalima? Sveiko gyvenimo būdo gerbėjai sako priešingai - apsauginiai kremai nuo saulės daugiau kenkia (turi blogų sudėtinių dalių), bei užkerta kelią jūsų organizmui natūraliai pasigaminti vitaminą D, kuris yra vienas iš svarbiausių imuninės sistemos stiprintojų.

Taigi - teptis ar nesitepti?

1. Gamtoje egzistuoja medžiagos, kurios yra natūralios ir blokuoja UV spindulius, deja, jas naudojant gamintojams yra draudžiama rašyti ant savo produktų, kad jie apsaugo nuo UV spindulių... Vieninteliai "leidžiami" yra cinko oksidas ir titano dioksidas. Ieškokite jų!

2. Beveik visi kremai "nuo saulės" turi medžiagų sukeliančių vėžį - kvapiosios medžiagos, parabenai, tirpikliai ir pan.

3. Net 70% šiaurėje (t.y ir mums) gyvenančių žmonių trūksta vitamino D. Vitamino D trūkumas gali sąlygoti vėžį, osteoporozę, peršalimo ligas, gripą, depresiją, hormoninius sutrikimus ir kitas ligas. Nesakome, kad neturite saugoti savo odos - jei esate "greitai nudegantis baltaodis" ir keliaujate į Egiptą vasarą - tikrai nerekomenduojame nusvilti.

4. Galite sustiprinti savo odos natūralų atsparumą saulei vien tik savo mityba. Labiausiai jums pagelbės vaisiai ir daržovės - o ypač juose esantys karotenoidai.

5. Vien tiktai UV spinduliai nesukelia odos vėžio. Tam, kad išsivystytų vėžys jūs turite ne tik kepintis saulėje, bet ir valgyti prastą maistą, vengti antioksidantų.

6. Ne visi „natūralūs“ kremai nuo saulės yra natūralūs. Paskaitykite savo kremo etiketę – methyl..., propyl..., butyl..., ethyl..., dieth... Pirkdami kremą ieškokite bent jau bekvapio.

Parengta pagal straipsnį

Mano asmeninė patirtis. Esu visiška „baltaodė“ :) Nusvildavau jau pirmoje pavasario saulėje, ką jau kalbėti apie kaitrius atostogų spindulius. Prie tinkamos mitybos (daug vaisių ir daržovių, tikrai daug) labai rekomenduoju Carotenoid Complex mitybos papildą. Jau dvejus metus kaip nenaudoju apsauginių kremų, ne tik Lietuvoje, bet ir keliaudama (pvz. Indijos pietuose). Oda nenusvyla, nesilupa, sveikas įdegis laikosi ilgiau, ir labai smagu, kai nereikia nuolat „tepliotis“ su kremais.

 
 
Šį kartą noriu pasidalinti įžvalgomis iš dr. A.Lukšienės, VU Onkologijos instituto genetikės paskaitos. Daugelis šią informaciją esame skaitę, ar viena ausim girdėję, tačiau bus ir naujų faktų. O kaip pasakė viena paskaitos klausytoja - kaip gerai, kad mane pakvietei, nes tai puikus stimulas susirūpinti savo sveikata dabar, o ne jau susirgus.Tad tikrai nenuostabu, kad daktarė savo kalbą pradėjo nuo to, kas labiausiai įtakoja vėžio prevenciją:
-visuomenės informavimas apie vėžio priežastis, apie sveiką gyvenimo būdą, apie ankstyvą diagnostiką
-medikų edukavimas apie sveiko gyvenimo būdo svarbą ir vadinamus alternatyvius gydymo būdus

Nėra vėžio be priešvėžio. Kiekvienas mes turime 1000 vėžinių ląstelių, tačiau kol jos pavieniui – mūsų imunitetas jas tiesiog „suvirškina“. Dabar yra žinomi 20 genų, kurie rodo polinkį į navikus, tačiau tokio geno turėjimas dar nereiškia, kad jūs būtinai susirgsite.

Mirties nuo vėžio priežastys

Rūkymas (tame tarpe ir pasyvus rūkymas)                           29-30%
Mitybos ypatumai                                                                20-50%
Alkoholis                                                                              4-6%
Profesija (pvz., cheminės valyklos, cemento gamyklos,
dažytojai, medžio apdirbėjai, radiologai)                                 2-4%
Infekcija                                                                             10-20%
Aplinkos užterštumas                                                             1-5%
Elektromagnetinė spinduliuotė                                                 5-7%
Fizinio aktyvumo stoka                                                           1-2%
Reprodukciniai hormonai                                                       10-20%
Vaistai                                                                                   <1%
Pramonės produktai                                                                <1%

Kartais gali išgirsti – vat mano senelis rūkė ir gėrė, bet vėžiu nesirgo, mirė sveikas... arba šitas nerūkė, negėrė, sveikai maitinosi , o vat vėžys užpuolė... Vėžio atsiradimo nenulemia vienas ir kitas veiksnys savaime. Mūsų organizmas yra toks sudėtingas, kad tiesiog turime šalinti visas galimas kancorogenines rizikas. O statistika sako – 92% sergančių plaučių vėžių yra rūkantys. Kėdainių raj. plaučių vėžys yra labiausiai paplitęs lyginant su visa Lietuva. Japonijoje moterys valgo 30% mažiau gyvulinės kilmės maisto nei JAV ir serga 3 KARTUS mažiau krutų vėžiu.

Infekcijos, kaip vėžio atsiradimo priežastys yra todėl, kad vėžys nesivysto normaliame audinyje, o infekcijų metu jis pažeidžiamas.
Prie reprodukcinių hormonų reikėtų priskirti ir pakaitinę hormoninę terapiją kaip rizikos faktorių.
Lentelėje nėra atskirai išskirta, bet nutukimas taip pat padidina riziką, ypač susirgti gimdos vėžiu, mat poodinis riebalų sluoksnis gali virsti estrogenais.

Gyvenimo būdo ir rizikos susirgti vėžiu ryšys

                                    I grupė        II grupė        III grupė
Mėsa                                +                 +                  -
Alkoholis                           +                 +                  -
Tabakas                            +                 +                  -
Žalios daržovės                  -                 +                   +
Rizika susirgti                     1               0,67               0,4

Kai žmogus sako, kad sveikai maitinasi, tai dar nereiškia, kad tai tiesa. Objektyviai įvertinti galima tik tada, kai atliekamas pilnas sveikatos/kraujo tyrimas ir žinoma ar organizmas gauna visus reikiamus mineralus, fermentus, vitaminus.

Kaip bebūtų liūdna, oficialioji medicina iki šiol pripažino tik vėžio gydymą chemoterapija, švitinimu, chirurgija. Tačiau tokiu būdu yra sunaikinamas ne tik vėžys, bet ir visas žmogaus imunitetas. Gydant vėžį labai svarbu remtis principu „padaryti viską, kas įmanoma“, o tai apima ir taip vadinamas alternatyvias priemones – mitybos papildus, fitoterapiją (vaistažoles).

Alternatyvių priemonių paplitimas tarp onkologinių ligonių
Europoje       36%
JAV               40%
Japonijoje      33%

Labiausiai paplitusios alternatyvios priemonės
Didelių dozių vitaminai    21-81%
Fito preparatai                 9-60%
Arbatžolės                       7-25%
Dietos                             9-24%
Dauguma naudoja ne vieną priemonę

Labai skiriasi ir alternatyvių priemonių naudojimas priklausomai nuo vėžio tipo, pavyzdžiui sergant krūties vėžiu – 86%, galvos smegenų – 30%. Tai tikrai neatsitiktiniai skaičiai, kurie tik parodo, kad informavimas apie vėžio prevenciją, apie sveiką gyvenimo būdą labiau skatina ieškoti visų įmanomų gydymo praktikų.

Visuotinai pripažinti elementai priskiriami vėžio prevencijai ir prisidedantys prie gydymo:
Vitaminai A, C, E, selenas, karotenoidai - atioksidantai, išvalantys ląsteles nuo teršalų, laisvųjų radikalų
Kalcio junginiai -   tausoja žarnyno epitelį
Fitoestrogenai - normalizuoja hormonų veiklą
Folio rūgštis - normalizuoja pakenktą DNR
Maistinės skaidulos -  normalizuoja žarnyno veiklą, absorbuoja ir evakuoja kancorogenines medžiagas
Bacilus lactilus  - veikia antigenotiksiškai

Statistika kaip yra sužinoma apie alternatyvias vėžio gydymo priemones
Draugai                                      56,5%
Šeimos nariai                              29,1%
Media priemonės                          28,4%
Gydytojai                                    18,6%
Alternatyvios med. specialistai      12,9%
Internetas                                    9,3%
Slaugytojai                                    3%
Kiti pacientai                                 1,8%

Tad būkite draugai - dalinkitės informacija, juk po tais skaičiais su mažesne rizika susirgti slypi tūkstančiai žmonių gyvybės.

Paskaitoje naudoti statistiniai duomenys iš Annals of Oncology

A. Lukšienė iš GNLD mitybos papildų asortimento paminėjo kelis produktus, kurie daugiausiai gali padėti kovoti su laisvaisiais radikalais, teršalais mūsų organizme:

Picture
Carotenoid Complex - suriša ir pašalina kancorogenines medžiagas, detoksikuoja fermentus, neutralizuoja aktyviąsias deguonies formas, momentiškai atstato toksinų sutraukytas DNR.

Picture
Flavonoid Complex - itin svarbu mūsų plaučiams, bronchams, stemplei, sukatyvina kapiliarus, geriau cirkuliuoja kraujas. Papildoma apsauga nuo radiacijos ir UV spindulių.

Picture
Cruciferous Plus - apsaugo žarnyno epitelį, slopina piktybinių ląstelių augimą, skatina T- limfocitų ir makrofagų imuninį aktyvumą

Picture
Betaguard - išvalo ląstelę taip pat ir nuo sunkiųjų metalų, apsaugo membranų lipidus nuo oksidacijos, nuo to, kad toksinai nepatektų į ląstelės vidų.

Picture
Tre - stipriausių antioksidantų rinkinys, tuo pačiu organizme mažinantis ir uždegiminius procesus. Aktyvina fermentų sintezę.

 
 
„Česnakas turi galią išgelbėti nuo mirties. Pakentėkite, kol jis sukels nemalonų kvapą“, – seras John Harington, „The Englishman‘s Doctor“.

Nėra abejingų česnakui. Kai kurie vertina jį dėl aitraus kvapo, kiti dėl tos pačios priežasties neapkenčia. „Dvokianti rožė“ iš tiesų yra saldžiai kvepiančių lelijinių šeimos narys. Jis priklauso česnakų genčiai, aitriai kvepiančių daržovių grupei, kurių kvapas kyla iš aktyvių sieros junginių.

Česnakinės daržovės yra:
• Valgomasis česnakas (Allium sativum L.)
• Valgomasis svogūnas (Allium cepa L.)
• Poras (Allium ampeloprasum L. var. porrum)
• Tuščialaiškis svogūnas (Allium fistulosum)
• Askaloninis česnakas (Allium ascalonicum auct.)
• Gausiažiedis poras (Allium ampeloprasum L. var. holmense)
• Meškinis česnakas (Allium ursinum)
• Laiškinis česnakas (Allium schoenoprasum L.)
• Gumbinis česnakas (Allium tuberosum L.)
• Kininis česnakas (Allium bakeri Regel)

Česnakiniai pripažįstami amžiais
Nepaisant viešai nepageidaujamo poveikio (blogo kvapo, rūgimo ir kt.), česnakinės daržovės, ypač česnakai, praktiškai visų kultūrų amžiais pripažįstami kaip maistas, prieskonis ir liaudies medicinos priemonė.

Česnakiniai visada buvo natūrali maisto dalis. Senovės Egipte faraonai buvo laidojami kartu dedant česnakų ir svogūnų, jog gerai išsilaikytų maistas pomirtiniame gyvenime. Vergai, kurie statė piramides, vartojo česnaką, kad apsisaugotų nuo parazitinių infekcijų ir įgytų jėgos bei ištvermės.

Česnakinės daržovės turi sudėtingų cheminių savybių, kurios sukelia daugybę padarinių. Vienas iš pavyzdžių – svogūnų gebėjimas skatinti ašaras. Per visą istorijos laikotarpį žmonės visame pasaulyje – kiniečiai, egiptiečiai, graikai, indai, korėjiečiai, romėnai, babiloniečiai ir vikingai – vartojo česnakines
daržoves sveikatai stiprinti:

• Graikijoje Hipokratas, medicinos mokslo tėvas, rekomendavo česnaką dėl jo medicininio poveikio. Atletai per olimpines žaidynes vartodavo česnaką kaip stimuliatorių.
• Indijoje česnakas buvo vartojamas tiek kaip Ajurvedinis vaistas, tiek kaip ir antiseptinis losjonas.
• Rytų ir Vakarų kultūros panašiai vartojo česnaką ir svogūną, norėdamos pašalinti gleives iš kvėpavimo trakto.
• Kai kurios Šiaurės Amerikos indėnų gentys vartojo česnaką ir svogūną, kad palengvintų skausmą įkandus vabzdžiams.

Kiekviename svogūnėlyje – šimtai aktyvių junginių!

Mokslininkai dar turi įvertinti vienintelę sudėties medžiagą, dėl kurios česnakinės daržovės tokios naudingos. Pavyzdžiui, česnake yra daugiau kaip
200 skirtingų junginių! Be vitaminų ir mineralų, česnakas turi didelį kiekį fosforo, kalio, sieros ir cinko, kiek mažesnį kiekį seleno bei vitaminų A ir C, ir
mažiausiai kalcio, magnio, natrio, geležies, mangano ir B vitaminų. Česnakiniuose taip pat yra flavonoidų ir kitų antioksidantų, eterinių aliejų ir riebalų rūgščių, aminorūgščių, pektino, angliavandenių ir sieros junginių (ypač alicino). Alicinas vienas pats reaguoja su deguonimi ir sudaro daugiau kaip 70 sieros junginių! Junginių savybės nepasireiškia tol, kol svogūnėlis  neperpjaunamas ar nesusmulkinamas.

Ar kada pagalvojote, kodėl sveika svogūno galva ar česnako skiltis praktiškai neturi jokio kvapo, lyginant su perpjauta daržove? Atsakymas slypi chemijoje!
Nesmulkintose česnako skiltelėse yra patvarios, bekvapės cheminės medžiagos, vadinamos alijinu, kuris yra biologiškai neaktyvus. Perpjovus ar susmulkinus česnaką, išskiriamas fermentas, vadinamas alinazu, kuris sparčiai paverčia bekvapį alijiną į aliciną – kvapą turintį sieros junginį, kuris suteikia
česnakui jam būdingą kvapą ir skonį.

Nosis žino česnako galią

Tam, kad pasiektumėte česnakinių daržovių teikiamų privalumų, turite jas nuolat ir tam tikrais kiekiais vartoti. Tai gali sukelti nemalonių ar visuomenei
nemalonių padarinių - tinimą, dujų kaupimąsi, skausmą rėmenyje, atsirūgimą ir blogą kvapą.

Alicinas – pagrindinis daugelio česnako savybių elementas, sąlygoja česnako kvapą. Tačiau kartais sunku kartu priimti gera ir bloga. Puikus pavyzdys:
alicinas yra dviejų JAV patentų dalis, kuriuos įvykdė Chester Cavallito, tačiau jo, kaip antibakterinės priemonės klinikinis vartojimas po trumpalaikių bandymų dėl medžiagos kvapo buvo apleistas. Kodėl gi Motina Gamta sukūrė tokias bjauraus kvapo medžiagas?

Alicinas, kuri yra priešgrybelinė medžiaga, apsaugo česnako skilteles nuo puvimo. Ašarojimą sukeliantis veiksnys – medžiaga, kuri supjausčius svogūną priverčia žmogų verkti, erzina ir atbaido gyvūnus. Mokslininkai mano, kad šios medžiagos suteikia česnakiniams augalams apsauginių savybių.

Jeigu suki nosį nuo česnakų – atsuki nugarą optimaliai sveikatai

Česnakų ir svogūnų nauda yra gerai žinoma. Dabar daugelis žmonių vengia česnakinių daržovių, kadangi nemėgsta jų skonio ir kvapo, nenori česnakų ar svogūnų kvapo, ar atsisako šių natūralių gėrybių dėl kitų priežasčių. Tačiau tie, kurie suka nosį nuo česnakų, atsuka nugarą ir optimaliai sveikatai.

Tie, kurie vartoja česnakines daržoves ar papildus, galbūt gali manyti, kad negauna pilnos naudos. Pavyzdžiui, pasenusiame česnake yra tik 5% tų
aktyvių medžiagų, kurios yra šviežiame česnake. Be to, susmulkintos česnakinės daržovės ar papildai, neturintys tinkamo apvalkalo gali neišskirsti
pakankamai alicino.

Siūloma literatūra:
1. Block, E. The Chemistry of Garlic and Onions. Scientific American 252:114-119, 1985.
2. Brody, J.E. After 4,000 Years, Medicinal Science Considers Garlic. New York Times, 4. 1990.
3. Koch, H.P. & Lawson, L.D. (Julkaisija). Garlic: The Science and Therapeutic Application of Allium sativum L. and Related Species. Williams & Williams, Baltimore, 1996.


Garlic Allium Complex papildas gaminamas iš česnakų, svogūnų, porų bei rozmarino. Papildas netirpsta skrandyje, negadina jo, nejausite nemalonaus kvapo. Tinka imuniteto stiprinimui, profilaktikai nuo parazitų ir grybelių, puolant virusui, puikus kraujo spaudimo ir cholesterolio mažintojas. Pakuotėje yra 60 tablečių. Rekomenduojame vartoti po 1-2 tabletes per dieną visą rudens ir žiemos sezoną.
Picture
 
 
Pavadinimas neatsitiktinai toks - noriu pakalbėti apie hormonus ir tai kas pas mus atsitinka nuo jų disbalanso. O tiksliau nuo estrogenų disbalanso.

Estrogenas - garsiausias moterų lytinis hormonas, kuris moterį paverčia moterimi. Jį išskiria kiaušidės. Dėl estrogenų moterų figūra įgyja žavių apvalumų :). Jis greitina organizmo ląstelių atsinaujinimą, saugo odos jaunystę, plaukų blizgesį ir purumą, kraujagysles - nuo cholesterolio.

Dėl estrogeno pertekliaus dažnai pernelyg išplatėja klubai ir apatinė pilvo dalis, vystosi gimdos miomos (gerybiniai augliai). Estrogeno trūkumas sukelia greitą plaukų augimą nepageidautinose vietose: ant rankų, kojų, veido, taip pat greitą odos vytimą, kaulų retėjimą, širdies ligas, makšties sausumą, ima vystytis mastopatijos, fibroadenomos bei krūties vėžys. 

Estrogeno moters organizme gali sumažėti dėl kelių priežasčių, iš kurių svarbiausioji -menopauzė. 
Iki menopauzės estrogeno sumažėja dėl: 
- histerektomijos (gimdos pašalinimo) operacijos; 
- labai ilgo (matuojamo metais, o ne mėnesiais) maitinimo krūtimi; 
- anoreksijos; 
- kai kurių hormoninių kontraceptikų; 
- vartojant prieš estrogeną veikiantį gydymą - pavyzdžiui, tamoksifeną nuo krūties vėžio. 

Kas gali mums padėti reguliuoti estrogenų kiekį?

Pavyzdžiui - sojos pupelėse esantys izoflavonai (fitohormonai) pasižymi labai plačiu veikimo spektru:

1. Reguliuoja estrogenų kiekį organizme
Kai estrogenų kiekis organizme didėja, izoflavonai dėl savo į estrogenus panašios molekulinės struktūros “apgauna”  estrogeno receptorius ir, tokiu būdu, estrogenas yra intensyviau šalinamas iš organizmo.

Vienas iš ryškiausių varginančių klimakso "pašalinių poveikių" - karščio pylimas. Klinikinių tyrimų duomenimis jau po 12 sav. izoflavonų vartojimo karščio pylimo dažnis sumažėja net 45%.
Izoflavonai, būdami natūraliu augaliniu produktu, neturi jokių pašalinių poveikių, kuriuos gali sukelti PHT (pakaitinė hormonų terapija)!

2. Apsaugo nuo vėžinių susirgimų
Slopina piktybinių ląstelių augimą, slopindami fermentų, reguliuojančių piktybinių ląstelių dalijimosi greitį, gyvybinę veiklą.
Skatina piktybinių ląstelių diferenciaciją. Sumažina piktybinio proceso vystymąsi, skatindami T- limfocitų ir makrofagų imuninį aktyvumą

3.  Gerina kalcio pasisavinimą
Kauluose yra apie 99% organizmo kalcio. Gyvenimo eigoje kaulai pastoviai atsinaujina. Estrogenai skatina kaulo atsinaujinimą, augimą ir brendimą.
Neseniai Ilinojaus universitete atliktas tyrimas rodo, kad vartojant izoflavonus kasdien, smarkiai padidėjo kaulų audinio tankis.

4. Mažina cholesterolį
38 klinikinių tyrimų metaanalizės duomenys rodo, kad, kasdien vartojant izoflavonuscholesterolio kiekis kraujyje sumažėja apie 20%.

Ar mėgstate brokolius?

Brokoliuose yra daug vitaminų ir mikroelementų: A, C, E, geležies ir cinko,kalio, kalcio, fosforo, natrio .
Brokoliuose esantys baltymai, savo sudėtyje turi anti-sklerotinių medžiagų – metionino ir cholino.

Brokoliai kaupia ir fitocheminius junginius, labai  svarbius žmogaus organizmui:
Indolo junginius - kurie gali sumažinti vėžio atsiradimo riziką, nes trukdo kancerogenams ardyti DNR ląsteles.
Sulforafaną - kuris taip pat  pasižymi antivėžinėmis savybėmis: Slopina kacerogeninių medžiagų veikimą ir skatina kancerogenų šalinimą iš organizmo. Tai patvirtinta eksperimentais. Sulforafanas, naikina kai kurias bakterijas, sukeliančias gleivinių opas ir net skrandžio vėžį.
Metioninas dalyvauja kepenų veikloje, o cholinas padeda pašalinti cholesterolį iš organizmo.
Fitocheminiai junginiai esantys brokoliuose turi teigiamą poveikį širdžiai.
    
Daug visko prirašiau? :) tai dabar keletas receptų

Salotos su daigintomis sojos pupelėmis

50 g sojų pupelių daigų
20 g fetos sūrio 
20 g pomidorų
50 g salotų lapų
5 salierų lapelių
5 g petražolių
20 g alyvų
citrinų sulčių
alyvų aliejaus

Sojų pupelių daigai nuplikomi verdančiu vandeniu, palaikomi 5 min., nuvarvinami ir sudedami į dubenį. Fetos sūris ir pomidorai supjaustomi kubeliais. Suplėšomi salotų lapai, sudedami salierų lapeliai, kapotos petražolės, alyvos, išspaudžiama citrinos sulčių, užpilama aliejaus, paskaninama druska ir pipirais. Šias gaivias salotas tinka valgyti tiek ryte, tiek vakare, o joms paruošti užtruksite tik 10-15 min.

6 brokolių salotų porcijoms reikės:


1 didelio brokolio , 4 pomidorų, 4 kiaušinių, druskos, pipirų,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,citrinos sulčių,
2 skiltelių česnako,
1 šaukštelio garstyčių, susmulkintų krapų.

Brokolius apvirkite, išskirstykite nedideliais gabaliukais. Pomidorus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Kietai išvirtus kiaušinius supjaustykite į aštuonias dalis ir visus komponentus atsargiai sumaišykite. Česnaką susmulkinkite, sumaišykite su druska ir pipirais, trupučiu vandens ir garstyčiomis, citrinos sultimis,aliejumi ir žalumynais ir užpilkite šiuo padažu salotas.

Na, o jei brokolių ir sojų pupelių kasdien valgyti neišeina - rekomenduoju GNLD produktą Cruciferous Plus. Jei prisitaikėte sau nors vieną iš estrogenų disbalanso sukeliamų problemų, jei draugės ar giminės turi jų - labai rekomenduoju - veikia!

Picture
Crusiferous Plus - pagalba sveikatai, ilgalaikis ląstelių augimas ir atsinaujinimas, stabilus estrogenų kiekio palaikymas, gebėjimas palaikyti sveiką cholesterolio lygį ir neutralizuoti toksinus.

 
 
Senovės išminčiai sakydavo lotyniškai “Ab ovo” - viskas prasideda nuo kiaušinio. Kiaušinis laikomas visų pradžių pradžia, tad ir per šv. Velykas valgome pradžios simbolius.

Yra įvairių versijų apie kiaušinių naudą ir žalą. Bet pradėkime nuo naudos. Kiaušiniai yra bene geriausias gyvulinės kilmės baltymas, reikalingas audinių regeneracijai. Juose gausu vitamino A, reikalingo sveikai odai, vitamino B, svarbaus energijos apykaitai, sveikai nervų sistemai ir raudoniesiems kraujo kūneliams; vitamino D, palaikančio sveikus kaulus. Kiaušiniuose taip pat yra svarbių mineralinių medžiagų - cinko, greitinančio žaizdų gijimą ir stiprinančio imuninę sistemą, jodo, reikalingo skydliaukės hormonų gamybai, stipraus antioksidanto seleno. Dėl vitamino B12, jodo ir seleno kiaušiniai ypač svarbūs vegetarams, kuriems gali trūkti šių medžiagų. 


Dar viena kiaušiniuose esanti medžiaga - lecitinas. Iš lecitine esančio cholino gaminasi acetilcholinas, kuris yra svarbus atminčiai, o vaikams cholinas – augimo vitaminas. Kiaušiniai (tryniai) yra didžiausias cholino šaltinis (po to seka sojų pupelės). Atlikti tyrimai rodo, kad cholinas mažina uždegiminius procesus.

Dar kiaušiniuose yra liuteino – krotenoido, kuris gerina mūsų regėjimą ir mažina senatvinių regėjimo ligų tikimybę.

Labai įdomūs vieno tyrimo rezultatai sako, kad kiaušinis pusryčiams padeda mesti svorį – 8 savaites buvo tiriami 160 vyrų ir moterų turinčių viršsvorį ir besilaikančių gydytojų nustatytos dietos. Ta pusė, kuri penkias dienas per savaitę pusryčiams suvalgydavo po du kiaušinius – numetė dvigubai daugiau svorio, nei kita :)

Labiausiai kiaušiniai yra smerkiami dėl didelio cholesterolio kiekio juose. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad kiaušiniai didina tik gerojo cholesterolio kiekį, o jis kaip tik ir mažina širdies ligų tikimybę. 

Vieni sako, kad kuo kiaušiniai žalesni, tuo sunkiau pasisavinami. Kiti atvirkščiai – siūlo valgyti žalius arba bent jau minkštai virtus. Jei bijote salmoneliozės – nebūtina kiaušinio virti, svarbu apžiūrėti, kad jo lukštas nebūtų suskilęs, nes salmoneliozė gaunama nuo sergančių vištų, o ne iš kiaušinio vidaus.

Daugiau apie šiuos ir kitus mokslo tyrimus galite paskaityti čia 



Ir pabaigai – kaip gi nudažyti kiaušinius natūraliai:

Ochros spalva: 4 puodeliai raudonųjų svogūnų lukštų. Kiaušinius virti pusvalandį arba valandą. Priklausomai nuo laiko, kiaušiniai įgaus skaisčiai raudoną arba tamsiai vyšninį atspalvį.

Aukso spalva: į karštą vandenį įberti 2 - 3 šaukštus geltonojo imbiero miltelių, užvirinti, kad spalva būtų intensyvesnė. 

Rožinė spalva: išvirtus kiaušinius pamerkti į spanguolių arba raudonųjų burokėlių sultis.

Violetinė spalva: į karštą vandenį pamerkti žibuoklių žiedų ir palaikyti pernakt. Jei į vandenį įpilti šiek tiek citrinų sulčių, kiaušiniai nusidažys levandų spalva.

Mėlyna spalva: dvi smulkiai pjaustytos raudonųjų kopūstų galvos, 500 ml vandens ir 6 šaukštai baltojo acto. Šiame skystyje per naktį pamirkyti kiaušiniai įgaus tamsiai mėlyną atspalvį.

Žalia spalva: į mišinį, skirtą violetinei spalvai gauti, įberti šaukštelį sodos arba išvirti kiaušinius su špinatais. 

Levandų spalva: užmerkti kiaušinius raudonųjų vynuogių sultyse.

Pasteliniai atspalviai: švelniai rožinę ir žydrą spalvą gausite įtrynę kiaušinių lukštus sauja mėlynių arba spanguolių.

Smėlio spalva: 4 puodeliai geltonųjų svogūnų lukštų. Virinti pusvalandį arba valandą. Spalvos intensyvumas priklausys nuo lukštų kiekio ir virinimo laiko.

Tamsiai ruda spalva: išvirti kiaušinius 250 ml kavos.
Picture
 
 
www.savigydosasociacija.com

Iki susergant plaučiu vėžiu maisto papildus vartoję žmonės gali turėti daugiau galimybių išgyventi, rodo Norvegijoje atliktas tyrimas.


Pasak tyrimo, menkės kepenėlių aliejaus maisto papildų vartojimas sietinas su beveik perpus mažesne rizika, kad plaučių vėžiu sergantis žmogus mirs, o kitokių papildų vartojimas - su maždaug trečdaliu mažesne rizika. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „International Journal of Cancer".

„Tyrimas parodė, kad maisto papildus iki jiems nustatant plaučių vėžį vartoję žmonės siejami su didesne tikimybe išgyventi. Ar taip yra dėl maisto papildų teikiamos naudos, ar dėl papildus vartojusių ir jų nevartojusių žmonių skirtumų, nebuvo galima nustatyti," rašo mokslininkai. Jie pažymi, kad reikia atlikti daugiau tyrimų maisto papildų vartojimo ir galimybių išgyventi sergant vėžiu sąveikai nustatyti.
Norvegų tyrimas taip pat atskleidė menkės kepenėlių aliejaus ir kitų maisto papildų naudą ne tik susirgusiems plaučių vėžiu, bet ir kitomis vėžio formomis, įskaitant krūties ir kolorektalinį vėžį.

„Kadangi ankstesnieji atsitiktinių imčių kontroliuojami tyrimai nenustatė jokio poveikio arba padidėjusį plaučių vėžio dažnumą gerai besimaitinantiems gyventojams vartojant maisto papildus, mūsų tyrimo rezultatai gali būti šiek tiek netikėti. Tačiau tiems tyrimams buvo naudojamos tam tikrų aktyviųjų maisto medžiagų farmakologinės dozės, todėl tokius tyrimus negalima lengvai palyginti su mūsų tyrimu", rašo mokslininkai.

Tyrimui buvo panaudota informacija, sukaupta apie mitybą apklausus maždaug 68,5 tūkstančio Norvegijos moterų. Dažniausi jų vartojami maisto papildai buvo menkės kepenėlių aliejus, multivitaminai ir mineralai. 

Atsižvelgę į tai, ar moterys rūkė bei kada ir kelintos stadijos vėžys joms diagnozuotas, mokslininkai apskaičiavo, kad  jei metus iki susirgimo vėžiu jos kasdien vartojo menkės kepenėlių aliejų, rizika mirti nuo piktybinių auglių buvo 23 procentais mažesnė, o sirgusiųjų plaučiu vėžiu - mažesnė 44 procentais.

Be to, kasdienis ar nenuolatinis kitų maisto papildų vartojimas susietas su atitinkamai 30 ir 45 procentais mažesniu sergančiųjų plaučių vėžiu mirštamumu.

Mokslininkai pažymi, kad dalis apklaustųjų moterų maisto papildus vartojo joms jau nustačius vėžį, tad lieka neaišku, ar jų poveikis sveikatai svarbesnis iki susergant vėžiu, ar juo susirgus.

Tačiau jie pastebi, kad maisto papildų poveikis organizmui atsiranda per ilgą laiką, tad mirštamumą greičiausiai sumažino maisto papildų vartojimas iki nustatant ligą, praneša nutraingredients.com.

Picture
Omega-3 Salmon Oil Plus - unikalus produktas su visomis aštuoniomis omega-3 rūgštimis.

 
 
www.savigydosasociacija.com

Nėščiosioms vartojant probiotikų maisto papildus, gali sumažėti rizika, kad jos susirgs diabetu, o jų vaikai ilgainiui taps nutukę, teigia suomių mokslininkai.  

Nėštumo laikotarpiu paprastai padidėja cukraus kiekis kraujyje, ir tai vadinama gestaciniu diabetu, dėl kurio padidėja rizika susirgti antrojo tipo diabetu ir tikimybė, kad gimęs kūdikis vaikystėje bus nutukęs arba susirgs diabetu.

Žurnale „British Journal of Nutrition" paskelbto tyrimo autoriai teigia, kad vartojant probiotikų maisto papildus gestacinis diabetas išsivysto 20 procentų rečiau. Gestacinis diabetas yra dažniausias nėščiųjų medžiagų apykaitos sutrikimas.

Turku universiteto mokslininkai tai pat nustatė, kad probiotikus vartojusios nėščiosios pagimdė mažiau stambių naujagimių. Buvo tiriamos 256 moterys pirmaisiais trimis nėštumo mėnesiais, jas suskirsčius kontrolinę ir  placebo grupes bei tas, kurioms patarinėjo mitybos specialistas. Pastarosioms moterims buvo duodama papildų su gerosiomis bakterijomis Lactobacillus rhamnosus GG ir Bifidobacterium lactis Bb12

Praėjus trims mėnesiams, mokslininkai nustatė, kad gestacinis diabetas pasitaikė 13-kai procentų probiotikus vartojusiųjų moterų grupėje, ir tai buvo žymiai mažiau nei placebo (36 proc.) ar kontrolinėje (34 proc.) grupėse. Vėliau taip pat nustatyta, kad probiotikų vartojimas sumažino tikimybę, kad naujagimiai bus stambūs.

Be to, nepastebėta jokio šalutinio probiotikų poveikio ar jų įtakos nėštumo trukmei. Pasak mokslininkų, gautieji rezultatai rodo, kad probiotikų vartojimas nėštumo laikotarpiu gali būti saugus ir nebrangus būdas kovojant su pasaulyje itin sparčiai plintančiu metaboliniu sindromu. 

Picture
Acidophilus Plus - 5 milijonai gyvų gerųjų bakterijų, kurias speciali kapsulė pristatys tiesiai į žarnyną.

 
 
www.savigydosasociacija.com

Norite visą gyvenimą išsaugoti gerą regėjimą? Tai gali pavykti, jei valgysite daug žuvies, turinčios sveikatai vertingų omega-3 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių.

JAV mokslininkų tyrė 1837 žmones su pirminiais amžinės makulos degeneracijos (AMD) simptomais. Nustatyta, kad daugiausia omega-3 rūgščių vartojusiems asmenims rizika per 12 metų susirgti sunkia AMD forma buvo 30 procentų mažesnė nei tiems, kas šių rūgščių vartojo mažiausiai.

Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition", praneša „Reuters Health".
Sergant AMD, nunyksta tinklainės geltonoji dėmė (makula), ši liga yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl senyvi žmonės apanka. Geriausias žinomas šios ligos prevencijos būdas yra nerūkyti tabako.

Mokslininkų vertinimu, 3,35 milijonai Europos gyventojų serga tokia AMD forma, kad jų regėjimas gali smarkiai nukentėti. Esama kelių vaistų AMD gydyti, tačiau jų poveikis nedidelis, jie brangūs ir gali sukelti rimtų komplikacijų. Mokslininkai mano, jog AMD eiga susijusi su uždegiminiu procesu, o omega-3 rūgštys turi priešuždegiminių savybių, tad šios maistinės medžiagos šią ligą gali sulėtinti.

Per 12 tyrimo metų maždaug 20 procentų jo dalyvių susirgo „sausa" AMD forma, kai sunyksta centrinės tinklainės audinio dalis. Dar 32 procentai tiriamųjų susirgo „šlapia" AMD forma, kai makuloje ima augti nenormalios kraujagyslės.

JAV nacionalinio akių instituto mokslininkai nurodo, kad jų išvadoms patvirtinti reikėtų surengti didelius klinikinius tyrimus. Tada galima būtų parengti nebrangią ir lengvai įgyvendinamą metodiką, kaip maisto papildais apsaugoti nuo AMD progresavimo.

Labai panašias išvadas apie AMD ir omega-3 ryšį jau yra padariusi ir Bostono Tuftso universiteto mokslininkai. Be to, kiek anksčiau kita JAV mokslininkų grupė paskelbė nustačiusi, jog moterims vartojant vitaminus B6 ir B12 kartu su folio rūgštimi, gali sumažėti rizika susirgti AMD.

Picture
Omega-3 Salmon Oil Plus - visos 8 gamtoje egzistuojančios omega-3 rūgštys.

 
 
www.sveikatossaltinis.blogas.lt

Alergijų daugėja

Vis daugiau ir daugiau žmonių kenčia nuo alergijų, todėl šį kartą kaip tik apie jas. Kas sukelia alergijas, kodėl jos atsiranda ir kaip jas gydyti. Alergijų yra labai daug ir įvairių: maisto alergijos, žiedadulkių alergijos, chemikalų, odos ir t.t.

Kas yra alergija?
Alergija yra organizmo imunines sistemos reakciją į organizmą patekusį neatpažįstamą objektą (žiedadulkės, dulkės, maistas, chemikalai ir t.t.). Kad sunaikintų į organizmą patekusius alergenus imuninė sistema gaminą antikūnius ( tai dar vadinama imuninių kompleksu), kurie atlikę savo darbą(sunaikinę alergeną) žūsta. Žuvusius antikūnius organizmas turi neutralizuoti ar pašalinti iš organizmo ir tai dažnai daroma per sloga. Jei tū antikūnių gaminama daug ir dažnai tai organizmas jų visų pašalinti nesugeba ir jie gali atsidurti įvairiuose organuose ir sukelti daug problemų – jie gali būti atidedami ant arterijų
sienelių, smegenyse, kepenyse, inkstuose, sąnariuose. Yra manoma, kad 90% inkstų ligų yra dėl imuninių reakcijų ir antikūnių atidėjimo. Taip pat perteklinis antikūnių gaminimas (dėl nuolat patenkančių alergenų) siaurina kraujagysles ir žaloja sąnarius (reumatoidinis artritas). Taip pat vykstant alerginiai reakcijai (atsakui) gaminamas chemikalas - histaminas, kuris yra toksiškas organizmui ir sukelia odos bėrimus, niežėjimą.

Dėl imuninio komplekso ir histamino gamybos audiniai ir organai gali patinti ir ląstelei pradeda trūkti deguonies, sumažėja jos ph ir ląstelė negali normaliai funkcionuoti.
Alergija gali pasireikšti įvairiais simptomais – čiaudėjimas, odos išbėrimai, niežėjimu, sloga, viduriavimas, vidurių putimas ar užkietėjimas ir net sąmonės netekimas. Alerginės reakcijos  silpnina imuninę sistemą ir taip atitraukią nuo jos pagrindinio darbo – organizmo apsaugos bei ‘remontavimo’. Taip pat alerginė reakcija eikvoja organizmo energiją.
Todėl dažnai nuo alergijų kenčiantys žmonės yra labiau linkę į įvairias ligas, infekcijas, jaučiasi pavargę.

Dauguma alergijų dėl nusilpusios imuninės sistemos ir užsiteršusio organizmo

Daugumą alergijų atsiranda dėl nusilpusios imuninės sistemos ir užsiteršusio organizmo, nes ne kiekvienam žmogui tie patys alergenai sukelia alerginę reakciją. Yra manoma , kad 50-80 % imunines sistemos priklauso nuo gero žarnyno bakterijų balanso.  Kai žarnyne įsivyrauja blogos bakterijos žarnyno sienelės išplonėja ir nesuvirškinti ar nepilnai suvirškinti baltymai bei kitas nepilnai suvirškintas maistas patenka į kraują.
Imuninė sistema jų neatpažįsta ir palaiko priešais ir atakuoja taip išsivysto alergija įvairiems maisto produktams, ypač baltymams nes baltymai turi daugiausiai šansų būti nesuvirškinti ir todėl dažniausiai maisto alergija būna baltyminiam maistui - pieno produktams, riešutams, kiaušiniams, sojai, daugelis žmonių yra alergiški ar netoleruoja kviečių dėl juose esančio baltymo gliuteno. Šiandien kviečių veislės yra modifikuotos taip kad juose būtų kuo daugiau gliuteno (nes gaunasi geresni kepiniai ir taip geriau prekybininkams), deja žmogui tai nieko gero neduoda, nes organizmas yra neprisitaikęs apdoroti didelį kiekio gliuteno ir vien dėl to per pastaruosius 10-20 metų labai padaugėjo alergijų kviečiams-kviečiuose esančiam gluteinui ( gluteino randama labai daug produktų,
kiti grūdai taip pat turi gluteino bet mažiau todėl dažniausiai problemų nesukelia). 

Jei įtariate maisto alergiją tai reikia nevartoti labiausiai alergiškų maisto produktų kokias 2 sav. Ir po to po vieną pradėti valgyti ir žiūrėti kaip organizmas
reaguoja. Jie alerginiai simptomai pradeda vėl pasireikšti tai reiškia, kad jūs tam produktui esate alergiškas ir jo reikia vengti.

Alergija kaip narkotikas

Dažnai žmonės yra alergiški ar jautrūs tiems produktams kuriuos jie labiausiai mėgsta ir sako, kad be jų negalėtų gyventi. O tai yra dėl to, kad organizmas negauna šio maisto jis siuncia į smegenis signalą (panašiai kaip narkomanui reikia dozės atsigauti), suvalgius alergija sukeliančio maisto organizmas trumpam jaučia pasitenkinama ir net gaminasi endorfinai ir kitų nuotaiką keliantys chemikalai, bet tai trunka tik trumpai ir po to pasireiškia alerginiai simptomai. 

Beje tas pats vyksta ir su  saldumynų ir cukraus mėgėjais ir cukraus troškimą dar labiau sustiprina kandidos grybelinė infekcija (valgant daug cukraus ir saldumynų bei rafinuotų produktų ji įsivyrauja, bet randama visų žmonių kraujyje ir net padeda kontroliuoti cukraus kiekį, bet kai ši grybelinė infekcija išplinta prasideda problemos, taip pat ji įsivyrauja žarnyne ir naikina gerąsias bakterijas. Kandidos augimą dar skatina antibiotikai ir gyvsidabris)

Kaip su alergijomis kovoja šiuolaikinė medicina ir daugelis žmonių?

Deja šiuolaikinė medicina nuo alergijų kenčiantiems žmonėms mažai kuo gali padėti ir turi tik simptomus valdantį metodą – anti-histamininius vaistus. Bet toks gydymo metodas prilygsta šiukšlių šlavimui po kilimu, histamino gamybos slopinimas alergijos nepašalina, o tik sušvelnina simptomus. Dar kartais daromos kortizono injekcijos (kortizoną gamina antinksčiai, bet jiems nusilpus gamyba sutrinka ir dėl to kaip tik ir pasireiškia alergijos), bet leidžiamas dirbtinis ne natūralus kortizonas, kuris per ilgesnį laiką dar
labiau sugriauna imuninę sistemą ir taip pridaro daugiau žalos nei duoda naudos.

Kaip efektyviai atsikratyti alergijų?
Kadangi dauguma alergijų yra dėl nusilpusios imuninės sistemos, išsekusių antinksčių ir užsiteršusio organizmo tai atsakymas kaip ir aiškus – reikia atstatyti ir sustiprinti imunine sistema bei antinksčius ir išvalyti
organizmą.

Kas silpnina imuninę sistemą?

Imuninę sistemą ir antinksčius labai silpnina stresas, todėl jo reikia kaip galima vengti, bei daryti atsipalaidavimo pratimus.
Dar imuninę sistemą labai silpnina bloga mityba ir ypač cukrus – yra manoma, kad šaukštelis cukraus bent 50% prislopina imuninę sistemą bent 2 valandom. O kadangi daugelis žmonių pastoviai vartoja cukrų ar jo turinčius
produktus (saldumynai, baltų miltų gaminiai , kurie beveik prilygsta cukrui) tai jų imuninė sistemą yra pastoviai prislopinta ir per ilgesnį laiką ji nusilpsta. Be to cukrus labai sutrikdo žarnyno bakterijų balansą, nuo kurio kaip tik ir priklauso 50-70% imuninės sistemos. Todėl reikia atstatyti tinkama balansą (80% gerųjų ir 20% blogųjų, jie šis santykis pakrypsta blogųjų
bakterijų (kaip kandidos) naudai prasideda problemos). Gerųjų bakterijų dauginimąsi skatina bananai, špinatai, nepasterizuotas rūgpienis (surauginamas nepasterizuotas pienas) svogūnai, česnakai (žali bet reikia vartoti saikingai, nes yra manoma, kad per didelis kiekis gali net ir sunaikinti bakterijas, nes česnakas
yra natūralus antibiotikas, o antibiotikai naikina žarnyno bakterijas ir skatina blogųjų veisimasis, bet vieningos nuomonės apie česnaką nėra).
 Todėl net ir vienas antibiotikų kuras labai sutrikdo žarnyno floros balansą ir užima daug laiko ir pastangų jį atstatyti ir deja daugelis žmonių to neatstato. Dar galima vartoti žarnyno bakterijų papildus, bet
problema yra tą, kad daugelis jų yra beverčiai ir bakterijos juose arba jau būna mirę ar pačios viena kitą suėdę arba kiekis būna labai mažas. Be to dar skrandžio rūgštis daugelį jų sunaikina ir tik nedaugelis pasiekią žarnyną.

Dar žarnyno florą naikina vandenyje esantis chloras, todėl krano vandenį reikia bent Brita filtru prafiltruoti, o butelių vanduo ne ką geriau , nes plastikiniai buteliai gaminai iš naftos ir jie skleidžią toksinus – Bisphenol A(BPA) ir priedo puse buteliuose parduodamo vandens
yra iš krano tai klausimas ar verta jį pirkti ir dar plastikas labai teršia aplinką, nes jis nesuyra tūkstančius metų.

Dar imuninę sistemą stiprina vitamino C vartojimas (po kelis gramus per dieną bet tik fully buffered 100% ascorbate), vit. E ir kiti antioksidantai. 

Organizmo užterštumas ir imuninė sistema

Organizmo ir visų pirma žarnyno užterštumas yra tiesiogiai susiję su imunine sistema ir net yra sakoma, kad daugelis ligų prasideda žarnyne. O žarnynas
kaip tik ir užsiteršia dėl sutrikusios žarnyno floros bei
nesveikos mitybos. Kai organizmas nebe sugeba neutralizuoti ar pašalinti atliekų ir toksinų per inkstus, žarnyną, plaučius, kepenis (kepenys neutralizuoja daugumą toksinų ir medžiagų apykaitos produktų) toksinai gali pradėti lįsti per odą (per odoje esančias prakaito liaukas toksinai yra natūraliai šalinami)
spuogų ir bėrimų pavidalu ir tai dažnai diagnozuojama kaip odos alergija (ypač egzema, kuri dar vadinama odos uždegimų). Oda taip pat atspindi kepenų ir žarnyno būklę.  Todėl išvalius organizmą egzema dažnai išnyksta. Dar egzema gali būti dėl nepakeičiamų riebalinių rūgščių (omega-3) deficito. Todėl patartina vartoti geros kokybės žuvų taukus ar linų sėmenų aliejų

Odos alergija
Dar odos alergija (egzema ir kitos) gali būti dėl naudojamų chemikalų, kurių gausų įvairiuose
valikliuose ir kūno priežiūros produktuose 

Šienligė

Tai viena labiausiai paplitusių alergijų ir labai daug žmonių pavasarį ir ir vasarą nuo jos kečia. Yra manoma, kad šienligė atsiranda dėl nusilpusių antinksčių (ant inkstų esančios endokrininės liaukos, kurios gamina adrenaliną, kortizoną ir kitus hormonus) bei nusilpusios imunines sistemos (dėl nusilpusios imuninės sistemos yra labai daug alergijų). Antinksčiai nusilpsta dėl nuolat patiriamo streso, kas šiandieninėje visuomenėje yra labai paplitę. Antinksčių veiklą patikrinti galima padarius Reglan testą. Jį turi daryti gydytojas, reikia ramiai gulėti 5 min ir po to pamatuoti kraujo spaudimą, tada atsistoti ir vėl pamatuoti (matuoti kita ranką, nes kitaip duomenys bus netikslūs). Jei kraujo spaudimas nei kiek nepakyla tai labai galimas daiktas, kad jūsų  antinksčiai yra išsekę ir nusilpę ir reikia juos stiprinti. Antinksčius gerai stiprina Sibiro ženšenis, Rhodiola rosea (Golden Root, Roseroot), Astwagndha arba
Indijos ženšenis.

Bronchinė astma

Bronchinė astma plinta vis labiau ir jau diagnozuojama net vaikams. Jos priežasčių yra daug: oro užterštumas ir ypač dėl iš dyzelinių variklių sklindančių teršalų (paticular matter 10 – ypatingoji dalelė 10 - nežinau
lietuviško termino), kurie įstringa plaučių audinyje ir taip jį dirgindami sukelia astmą. Taip pat astmą gali sukelti įvairus oro gavikliai, kurie turi pavojingų medžiagų ir juos tikrai patarčiau išmesti ir tai tikrai sumažins kvėpavimo takų ligų skaičių. Galima naudoti natūralius eterinius aliejus. 
Dar astmą sukelia ir jos simptomus paūmina blogas patalpų oras – dulkės, pelėsių sporos ir kt. Todėl kenčiantiems nuo astmos gerai vėdint namus ir
išvalyti visus pelėsius ir dulkes, ir jei leidžia galimybes net įsigyti gero oro filtrą, bet jį išsirinkti taip pat nelengva. 
Taip pat astma sukelia ar simptomus paūmina kai kurie valikliai su chloru (ypač Bleach), todėl jų reikia vengti. Taip pat reikia vengti baseinų ir viešų jakuzi kurie naudoja chloruotą vandenis, nes šildomas vanduo garuoja ir taip patenką į plaučius. Vienas tyrimas parodė, kad plaukimo baseinų prižiūrėtojai daug dažniau serga kvėpavimo takų ligomis ir labiau rizikuoja gauti astmą.

Dar šienligę, rinitinę slogą bei bronchinę astmą paūmina pieno produktų (ir ypač pasterizuoto) vartojimas, nes pienas skatina gleivių susidarymą.Taip pat astma gali būti dėl omega 3 ir kitų nepakeičiamų riebalinių rūgščių stokos. 
Astmos simptomus slopinantys sferoidiniai vaistai taip pat nieko gero neduoda ir turi nemalonius pašalinius efektus bei per ilgą laiką dar labiau silpnina organizmą. Ir astma yra pilnai išgydoma. 

Kaip išvalyti užsiteršusį organizmą?
Išvalyti užsiteršusi žarnyną ir atstatyti gera žarnyno bakterijų balansą ir išgydyti alergiją reikia daug
pastangų ir laiko. Patartina valgyti kuo daugiau žalio maisto, skaidulų, nes yra skaidulos yra kaip žarnyno
šluota. Ir žinoma reikia vengti cukraus, pieno produktų, kviečių ir rafinuotų produktų. Gerai toksinams šalinti yra pirtys ir ypač infra raudonų spindulių, nes šio tipo spinduliai prasiskverbia žymiai giliau ir taip pat padeda atsikratyti riebaluose tirpstančių toksinų, kaip BPA (Bisphenol A), PCB (Polychlorinated biphenyls) ir kt. 

Picture
Betaguard sukurtas toksikologo A.Furst'o, kuris išrado chemoterapiją per burną. Skirtas valyti toksinus iš organizmo.


Picture
Carotenoid Complex per 20 dienų gali sustiprinti jūsų imunitetą 37%. Patvirtinta nepriklausomais klinikiniais tyrimais.


Picture
Acidophilus Plus - 5 milijonai gerųjų bakterijų vienoje kapsulėje, kuri saugiai jas nugabens per skrandžio rūgštį iki žarnyno.